Ne nastem cu un numar limitat de ovocite.
Mai exact peste 2 milioane. Cand ajungem la adolescenta ramanem doar cu 400.000 si dupa 40 de ani doar 10.000. Numarul acestora scade in fiecare zi.
De ce sunt importante ?
Ele sunt celulele reproductive feminine, adica ovulele eliberate de ovar in timpul ovulatiei. Incep sa se formeaze inca din viata intrauterina a fatului. Chiar de la nastere o fetita are déjà intreaga rezerva ovocitara prezentata in foliculii din ovare.
De-a lungul vietii, corpul nu mai poate asigura formarea altor celule reproductive ci doar ajuta la maturizarea rezervei cu care te nasti. In medie, din toata rezerva de ovocite, doar 350 dintre ele se maturizeaza in cursul vietii.
Ce este bine sa stii ?
Atunci cand rezerva ovariana este scazuta sau calitatea ovocitelor este slaba, fertilizarea in vitro cu ovocite donate ramane singura solutie pentru a obtine sarcina.
In Romania, procedura de FIV cu ovocite donate nu este permisa de lege.
In schimb, Grecia este cea mai populara tara din Uniunea Europeana pentru aceasta procedura. Are cele mai mari sanse de reusita si un pret foarte accesibil. Analizele si investigatiile necesare, precum si pregatirea pentru procedura, pot fi efectuate in tara.
Poti merge la un medic care colaboreaza cu clinici din Grecia si care va fi alaturi de tine pe toata perioada. Te va insoti la clinica din Grecia si va asista la efectuarea procedurii.